شهرهای تاریخی میراثدار تاریخ و تمدن هر کشوری به شما میرود. عکاسی در شهرهای تاریخی یکی از موضوعات جذاب و محبوب در عکاسی است و شما با عکاسی در یک شهر تاریخی میتوانید به گذشته سفر کنید.
در این مقاله، من تصمیم دارم بلیط سفری کوتاه در گذشته را به شما هدیه کنم؛ از شما میخواهم دوربین در دست گرفته و همراه با من در میان بافتهای تاریخی شهر قدم بزنید.مدرسه هنر چیک چیک، مسئولیت راهنمایی شما در این سفر را بر عهده دارد.
از کجا شروع کنیم؟
شهرهای تاریخی همچون پدربزرگ و مادربزگهایی هستند که بر روی صندلی سلطنتی خود نشسته و عصا در دست، به شما نگاه میکنند؛ در انتظار اینکه کنارشان بنشینید تا داستان خودرا برای شما تعریف کنند. هر کدام در درون سینهی خود داستانهایی کهن نگهداری میکنند که بسته به سلیقه شما میتواند برایتان جذاب باشد.
اولین نکتهی مهم برای عکاسی در شهر تاریخی انتخاب مقصد و برنامه ریزی برای شروع سفر میباشد. مقصد خود را بشناسید و برنامهریزی کنید که کدام مناطق یا مکانهای تاریخی را میخواهید به تصویر بکشید. در نظر داشته باشید که در شهر تاریخی معمولاً بسیاری از مکانها وجود دارند، بنابراین برنامهریزی دقیق میتواند به شما در صرفهجویی در زمان و انرژی کمک کند.
شناخت مقصد به شما کمک میکنند که با توجه به آب و هوا وسایل مورد نیاز برای عکاسی خود را آماده کنید. درادامه برخی از وسایل مخصوص عکاسی در مکانهای متفاوت شهر تاریخی را باهم بررسی میکنیم:
وسایل عکاسی در شهرهای گرم و آفتابی: فرض کنید میخواهید به شهر تاریخی یزد سفر کنید. پس لازم است برای کنترل آفتاب زیاد هنگام عکاسی برنامه ریزی داشته باشید. وسایلی که به شما کمک میکنند تا با نور خورشید به درستی کار کرده و تصاویر با کیفیت و متوازنی بگیرید، عبارتند از:
- فیلترهای آفتاب: این فیلترها به شما کمک میکنند تا نور خورشید را کاهش داده و کنتراست و رنگهای صحیح را در تصاویر حفظ کنید. فیلترهای پلارایزر و ND (Neutral Density) معمولاً برای کنترل نور آفتابی استفاده میشوند.
- استفاده از منبع نور مصنوعی: در برخی مواقع، استفاده از منبع نور مصنوعی مانند فلاش یا لامپهای روشنایی قابل حمل میتواند کمک کننده باشد تا نور آفتابی را تعدیل کرده و سایههای زیاد را کمتر کنید.
- تنظیم تعادل سفیدی: در شرایط نور آفتابی شدید، ممکن است نور آفتاب باعث تغییر رنگها در تصاویر شود. برای رفع این مشکل، میتوانید تعادل سفیدی (White Balance) دوربین خود را به حالت خودکار تنظیم کنید یا با استفاده از تنظیمات دستی آن را تنظیم کنید.
وسایل عکاسی در شهر بارانی و ابری: برای عکاسی در شهر تاریخی دارای هوای بارانی و ابری، ممکن است به تجهیزات و وسایل خاصی نیاز داشته باشید تا بتوانید تصاویر جذاب و منحصر به فرد بگیرید؛ برخی وسایل مورد نیاز عبارتند از:
- محافظ برای دوربین: حفاظت دوربین از قطرات باران بسیار مهم است. شما میتوانید از کاور محافظ دوربین یا یک کاور پلاستیکی مناسب استفاده کنید.
- لنزهای ضد آب: لنزهای ضد آب که بر روی دوربین قرار میگیرند، میتوانند از آب و رطوبت محافظت کنند و امکان گرفتن تصاویر در شرایط بارانی را فراهم کنند.
- پشتیبان انرژی: در طول عکاسی بلند مدت، باتری دوربین شما میتواند سریعاً خالی شود. بنابراین، حتماً از یک باتری زمینی (backup) یا یک منبع تغذیه قابل حمل مانند باطری خارجی استفاده کنید.
- فلاش: در شرایط نور کم و ابری، استفاده از فلاش میتواند به شما کمک کند تا نور بیشتری به تصاویر اضافه کنید و جزئیات را برجسته تر کنید.
بیشتر بخوانید: چک لیست عکاسی فضای باز
مهم ترین نکته برای عکاسی در شهر تاریخی چیست؟
شما به عنوان یک عکاس در شهر تاریخی، مهمان هستید پس اولین نکته آشنایی با رسوم و فرهنگ مردم آن شهر و احترام به آنان است. شهرهای تاریخی گنجینهای ارزشمند از داستان و روایات هستند، خشت به خشت بناها با خاطرات ساخته شده و در درون رگ های شهر تاریخی، خونی از جنس فرهنگ جاریست. اگر شما کمی دقت کنید میتوانید با استفاده از این جزئیات زیباترین صحنههارا ثبت کنید. به گونهای که هرعکس، به منزله یک راوی برای داستانی اعجاب انگیز باشد.
در زیر پوست یک شهر تاریخی معمولاً زندگی فعال جریان دارد و مردم در فضای عمومی و گاهاً در فضاهای تاریخی حضور پررنگی دارند. این شرایط به شما فرصتی میدهند تا موقعیتهای منحصر به فرد در زندگی روزمره مردم را به تصویر بکشید. در نظر داشته باشید که لازم است قبل از عکاسی اجازه گرفته و محدودیتهای ممکن در عکاسی از افراد را بررسی کنید. احترام به حریم شخصی دیگران را فراموش نکنید.
هنگام عکاسی از بناهای تاریخی، انتخاب زاویهبندی صحیح میتواند تاثیر زیادی در نمایش قدرت و زیبایی بنا داشته باشد. امتحان کنید از زوایای مختلف عکس بگیرید، از پایین یا بالا، از نزدیک یا دور و حتی از طریق شیبها یا ترکیب اجزا. هدف شما ایجاد تصویری منحصر به فرد و جذاب است.
بناهای تاریخی معمولاً دارای جزئیات زیبا هستند. در عکاسی، به جزئیات مانند نقشها، حکاکیها، طرحها و معماری دقت کنید. این جزئیات میتوانند به تصویر شما عمق و جذابیت بیفزایند.
برای عکاسی در شهرهای تاریخی از چه زاویههایی استفاده کنیم؟
زاویه پرتره: هنگام تماشای برخی از بناهای تاریخی، گویی به نظاره دختری شرقی و زیبا نشستهایم، سرتاسر ظرافت و زیبایی، هنگام عکاسی از این بناها از زاویه پرتره عکاسی میکنیم. زاویه پرتره معمولاً برای بناهایی که دارای جزئیات زیادی هستند و شامل ساختارهای فراگیر، نقشها، حروف و اشکال هندسی هستند، مناسب میباشد. بناهایی مانند: صومعهها و کلیساها با قوسهای زیبا و جزئیات معماری داخلی، مجسمهها، بناهای تاریخی با ریزه کاریهای دستی و….
زاویه عمود(۹۰ درجه): این زاویه مخصوص بناهایی است که همچون مردی جوان و برومند، در طول تاریخ ایستادگی کرده و داستانهایی از جوانمردی پهلوانان و یا عشق عارفان خدارا درون سینه خود جای داده است. زاویه عمود زاویهای است که از بالا به بنا نگاه میکند و شما میتوانید معماری بنا و الگوهای هندسی را برجسته کنید. این زاویه خصوصاً برای بناهای بلند و با سقفهای زیبا مناسب است. بناهایی مانند: کلیسا و مساجد، برجها، قلعه و دژهای قدیمی و…
بیشتر بخوانید: آموزش تکنیکهای عکاسی پانوراما
زاویه افقی (سطحی): در این حالت، دوربین را افقی قرار دهید و بنا را به صورت افقی در فریم تصویر قرار دهید. این زاویه برای نشان دادن طول و عرض بنا و همچنین چشمانداز اطراف بسیار مفید است.مهم است به یاد داشته باشید که این توصیفات فقط نمونههایی از زوایا هستند و بهتر است با آزمون و خطا، زوایای مختلف را برای بناهای مورد نظر خود امتحان کنید تا بهترین نتیجه را بدست آورید. همچنین، فاکتورهایی مانند ارتفاع ساختمان، محیط اطراف و نیازهای خلاقانه شما در عکاسی نقش مهمی ایفا میکنند.
سخن پایانی
شهرهای تاریخی عکاسان فراوانی را به چالش میکشانند. برای پیروزی در این مبارزه، باید از فنون مختلفی مانند عمق میدان، پرتره، تزیینی و نمایش عکس در قالب سیاه و سفید استفاده کنید تا صحنههای تاریخی را زیبا و ماندگار تر ثبت کنید. اگر هنوز با فنون عکاسی آشنایی ندارید، دورههای آموزشی با هزینه بسیار پایین میتواند به شما کمک کند. اساتید چیک چیک مثل همیشه کنار شما هستند.