عکاسی هنری یا فاین ارت یعنی خلق یک اثر هنری با استفاده از ابزار و تکنیکهای عکاسی.استفاده همزمان از تکنیک و خلاقیت. توجه به عناصر تصویر و استفاده روانشناسانه از رنگ و نور.
یک نقاش با تابلوی نقاشیاش صحبت میکند. به عنوان یک عکاس هنری شما هم باید همین کار را بکنید. اگر میپرسید چگونه باید با عکستان با مخاطب صحبت کنید. باید بگویم که عکس شما با دید خلاقانه و هنرمندانه شما را جلوه بدهد؛ پس با انتخاب چیدمان، ترکیب بندی و انتخاب فضاهای خاص به هدف خود برسید.
هدف از این نوع عکاسی نشان دادن احساست و عواطف درونی عکاس است. در این ژانر مفهومی شما نگاهتان به جهان را به بقیه نشان میدهید.
ممکن است یک عکاس خبری برای خبر جدیدی که قرار است منتشر شود با تیتر خانههای متروکه معضل جدی پایتخت به سراغ خانههای خالی از سکنه برود و چند عکس با زاویه باز از محیط بگیرد و بازگردد اما شما به عنوان یک عکاس هنری در همان خانه بعد از دقت فراوان و گشت و گذار زیاد در میان دیوارهای ویران و محیط بینظم یک گلدان شکسته پیدا کنید که چند برگ پتوس به سختی در ان زنده ماندهاند و با یک زاویه عالی و خلاقانه مفهوم برخاستن از ویرانیها را به مخاطب منتقل کنید. و یا با عکس گرفتن از یک پیانو خاک گرفته قدیمی در همان خانه ویران در گوش مخاطب نوای موسیقی را جاری کنید.
عکاسی هنری خیلی عام است و شما در تمامی ژانرها میتوانید هنری عکاسی کنید تنها شرط لازم این است که معنا را مهمان عکستان کنید. همانطور که گفته شد در عکاسی هنری شما دیدگاه و حرف خود را نشان میدهید برای همین همیشه موافق و مخالفانی خواهید داشت پس دایره مخاطبین شما شاید خیلی وسیع نباشد. اگر با این قضیه مشکلی ندارید و دارید یک عکاس فاین ارت باشید با مجموعهای از عکسهای هنری با ما در چیک چیک همراه باشید.
شاید در باور عموم و تازه کارها وقتی پای هنر وسط میاید قید قانون را میزنند. اما این درست نیست. در عکاسی هنری با اینکه شما باید به صدای قلبتان گوش دهید اما استفاده از قوانین و تکنیکها عکس شما را بسیار تاثیر گذارتر میکند با این وجود در استفاده از قوانین افراط نکنید چرا که وقتی شما با دل عکاسی نکنید مخاطب میفهمد؛ چون که از قدیم گفتن هرچه از دل براید لاجرم بر دل نشیند.
هدایت و روایت در عکاسی فاین آرت
در عکاسی هنری شما قرار است پیامی را به مخاطب منتقل کنید. در نتیجه کارتان بیشباهت به قصهگوها نیست در نتیجه باید چشمان مخاطب را به سمت سوژه اصلی هدایت کنید. که این کار با استفاده از تکنیکهای ترکیب بندی راحت است:
یک سوم
دو خط عمودی و دو خط افقی چیزی است که نیاز دارید. حالا سوژه اصلی را در نقاط تلاقی این خطوط قرار دهید و مطمئن باشید حواس بیننده به ان چیزی که شما میخواهید جمع میشود. شاید قانون یک سوم تکراری باشد اما تاثیر زیادی در عکاسی هنری و انتقال درست پیام دارد.
مثلث
با سوژهها و جزییات یک مثلث بسازید تا چشم مخاطب در سه خط از یک بخش به بخش دیگر هدایت کنید. استفاده از مثلثها به عکس شما عمق میدهد.
نسبت طلایی یا مارپیچ فیبوناچی
نسبت طلایی از ان جذابیتهایی است که برخی را شیفته ریاضی میکند. در عکاسی هنری یا فاین ارت هم همینطور. با استفاده از این قانون ترکیب بندیهای پیچیدهای خلق میشوند و این ترکیب بندی بهترین راوی برای پیام شما است.
خطوط راهنما
برای عکاسی فاین ارت در کنار خطوط فرضی مثل یک سوم برای هدایت مخاطب میتوانید از خطوط موجود در محیط استفاده کنید مثل خطوط خیابانها و ساختمانها، خط افق یا خطوط موجهای دریا و … .
فوکوس
روی سوژه فوکوس کنید تا با تمام جزییاتش توجه را به خود جلب کند و بقیه محیط پس زمینهای باشند برای تکمیل روایت شما. در عکاسی هنری فوکوس به شما امکان ایجاد پس زمینه و پیش زمینه و عمق دید خوبی میدهد.
تعداد فرد
تعداد فرد برای مخاطب جذاب است برای همین اگر بتوانید از ترکیب بندیای استفاده کنید که دارای المان یا تعداد سوژههای فرد باشد خیلی برای مخاطب جذاب است و باعث میشود مخاطب سوژههای شما را در یک مجموعه هماهنگ ببینند. همچنین استفاده از این تکنیک در عکاسی هنری به تصویر شما عمق و حالت سه بعدی میدهد.
رنگ و عواطف در عکاسی هنری
در هر ژانری از عکاسی با رنگها به طور متفاوتی برخورد میشود برای مثال در عکاسی غذا رنگ سوژه محور اصلی پروژه است ولی در عکاسی تئاتر حالت و حرکات سوژه مهم است و رنگها نقش مکمل را دارند. اما در این ژانر بحث رنگ خیلی متفاوت است. هدف اصلی عکاسی فاین ارت انتقال یک معنا است و رنگها در این زمینه خیلی نقش موثری دارند به طوری که در درمان برخی اختلالات ذهنی از رنگها استفاده میکنند و به مراجعه پیشنهاد میکند تمام وسایل اتاقش را به رنگ خاصی دربیاورد.
البته باید به این نکته توجه کنید که رنگها در فرهنگهای مختلف معانی متفاوتی دارد و یا حتی در موقعیتهای متفاوت هم میشود معنی دیگری داشته باشد برای مثال: رنگ قرمز اگر در یک اتاق مرتب و پرنور به چشم بخورد نماد عشق و علاقه و شور زندگی است اما اگر در یک ساختمان مخروبه از رنگ قرمز عکاسی کنید نشانه ترس و جنایت است. پس اگر به عکاسی هنری علاقه دارید از مطالعه فرهنگها غافل نشوید.
رنگهای گرم
اگر میخواهید پیامهایی مثل شور زندگی و یا پویایی و سرزندگی را منتقل کنید المانهایی از رنگهای گرم مثل قرمز، زرد و نارنجی را در قاب دوربینتان ثبت کنید. این رنگها بن مایه قوی دارند و خیلی به چشم میایند. در عکاسی هنری اگر سوژهای با رنگ گرم داشته باشید در جلب توجه مخاطب کار سختی نخواهید داشت.
رنگهای سرد
رنگهای سرد نظیر ابی و سبز در قدم اول ارامش و امنیت را تداعی میکنند. شما میتوانید با استفاده خاص از رنگها مخاطب را به یاد منظره خاصی بیندازید؛ برای مثال رنگ ابی مخاطب را به یاد دریا و آسمان میاندازد و شما با بازی با این رنگ میتوانید عکسهای نابی را ثبت کنید.
سیاه و سفید
وقتی اسم عکاسی هنری میاد همه به یاد عکسهای سیاه و سفید میافتند؛ این ژانر با تصویر سیاه و سفید گره خورده. عکسهای سیاه سفید بار درام زیادی دارند و حس بی زمانی را منتقل میکنند پس اگر به این بخش خیلی هنری کار علاقه دارید به دنبال موقعیت و ترکیب بندیهایی باشید که دارای عناصر تیره و روشن هستند همچنین به طور رنگی عکاسی کنید و در ادیت عکس را یه سیاه و سفید تبدیل کنید تا ازادی عمل و کیفیت بهتری داشته باشید.
بافت و لامسه
در عکاسی فاین آرت برای اینکه مخاطب پیام شما را درک کند باید همه حواس او را درگیر کنید. یکی از راهها برای درگیر کردن حس لامسه بیننده استفاده و توجه به بافت سوژه است. مخاطب به طور ناخوداگاه بعد از دیدن تصویر خز یقه یک پالتو نرمی ان را احساس میکند و یا با دیدن دندانهها و ناهمواریهای کوچک سر یک بطری شکسته احساس تیز بودن ان را کاملا درک میکند. عکاسی از بافت نسبت مستقیمی با نور دارد. در یک نور خوب به سوژه نزدیک شوید روی ان فوکوس کنید و یک عکس عالی را ثبت کنید.
نور و زیبایی
نورپردازی از مهمترین فاکتورهای عکاسی است. اما در این ژانر به جز یک مهارت لازم میتواند یکی از عوامل انتقال پیام باشد.
زاویه نورپردازی
در عکاسی هنری جذابیت تصویر مهم است پس وقتی میخواهید تصویر ویژگیهای بصری چشمگیری داشته باشید نوردهی از روبهرو را امتحان کنید البته در نظر داشته باشید که با این مدل نورپردازی سوژه مسطح به نظر میرسد.
در این ژانر سایهها میتوانند حرف بزنند پس میتوانید نورپردازی از بغل را امتحان کنید تا با داشتن سایه روشنهای نرم و تدریجی به تصویر حالتی سه بعدی بدهید.نوع دیگری از نورپردازی که جزو شناخته شدهترین بخشهای عکاسی هنری از قرار دادن نور پشت سر سوژه است.
اکسپوژر
استفاده از این تکنیک باعث فراوان شدن نور در تصویر میشود و جلوه جادویی و زیبایی به وجود میاورد همچنین تکنیک نوردهی با اکسپوژر باعث دیده شدن بسیاری از جزییات میشود. از این تکنیک به جز عکاسی هنری در عکاسی تایم لپس استفاده فراوانی میشود.
عکاسی هنری یا عکاسی فاین آرت دنیای گسترده و زیبایی است که در ان میشود با بازی رنگ و نور معنا و مفاهیم عمیقی را منتقل کرد. پس اگر به این ژانر علاقه دارید مدرسه هنر چیک چیک دوست شما است. به کانال ما درتلگرام سر بزنید و با دنیای از مطالب اموزشی نظیر پادکست و … روبهرو شوید. منتظرتان هستیم.