فیلترهای ND از پرکاربردترین فیلترهای عکاسی هستند؛ و قطعا در کیف وسایل عکاسان حرفهای دیده میشوند. ND مخفف Neutral Density است. عمده کارکرد این فیلتر مربوط به عکاسی منظره است. کاهش و تعدیل میزان نور ورودی که وارد لنز میشود و از لنز به سنسور میرسد اصلیترین وظیفه این فیلتر است.
برخی عکاسان تازهکار معتقدند که امروزه با رواج نرمافزارهای ادیت دیگر نیازی به فیلترهای سختافزاری نیست؛ اما این طرز فکر غلط است. تاثیری که فیلرها در کفیت عکس ثبت شده دارند را نمیتوان نادیده گرفت. فیلترهای ND از این دسته هستند و پیشنهاد ما به شما این است که حتما این فیلتر را تهیه کنید. ما در مدسه هنر چیک چیک میخواهیم این فیلتر مهم و پرکاربرد را معرفی کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
فیلترهای ND چیست؟
فیلترهای چگالی خنثی یا فیلترهای ND جلوی لنز یا داخل شکاف فیلتر نصب میشوند و مانند یک عینک آفتابی میزان نور ورودی به دوربین را کنترل میکنند. بدون این فیلتر اگر در محیطهای پر نور عکاسی کنید تصویر نهایی شما بسیار روشن یا overexposed میشود. با کمک این فیلتر میتوان در هر مکان و در هر ساعتی از روز عکاسی کرد. این فیلترها معمولا از جنس شیشه هستند البته برخی مدلهای پلاستیکی آن هم در بازار موجود شده است. فیلترهای تراکم خنثی به هیچ وجه بر روی رنگ سوژه و محیط اثر نمیگذارد و صرفا نوری که به سنسور دوربین میرسد را تعدیل میکند.
این فیلترها دارای سطوح مختلفی برای کاهش نور هستند. در کنار فیلترهای ND ممکن است اعدادی را را مشاهده کنید. این اعداد، عدد فاکتور یا عدد چگالی کاهش نور است.
عدد فاکتور
اگر در کنار فیلتر ND شما عبارت ND2، ND4 و ND8 و … نوشته شده باشد نشان دهنده مقدار نوری است که توسط فیلتر کاهش پیدا میکند. برای مثال ND2 میگوید که این فیلتر نور ورودی را نصف میکند یا ND16 نشان دهنده ان است که آن فیلتر نور ورودی را تا یک شانزدهم کاهش میدهد.
عدد چگالی کاهش نور
عباتی مثل stop1 stop2 یا stop3 و … گامهای نوردهی یا EV را نشان میدهد. هر گام مقدار نوردهی، نور ورودی را نصف میکند. مثلا اگر در کنارفیلتر نوشته شده باشد stop 3 نوردهی سه بار نصف میشود یعنی ۲*۲*۲ که معادل ND8 است.
فیلترهای چگالی خنثی چه کاربردی دارد؟
همانطور که گفتیم اصلیترین وظیفه این فیلتر تنظیم و تعدیل نور ورودی به دوربین است؛ در نتیجه مهمترین کاربرد این فیلتر برای عکاسی منظره و عکاسی در طبیعت است. مثل:
دیافراگم عریض
وقتی که در یک مجیط بسیار روشن مساحل دریا با عمق میدان کم و دیافراگم عریض عکاسی کنید تصاویر نهایی شما بسیار روشن و پر نور میشوند؛ در این شرایط هیچ جزییاتی در عکس شما تبث نمیشود. با استفاده از فیلترهای ND شما میتوانید با عمق میان کم و فوکوس انتخابی تصویری با نور مناسب ثبت کنید.
کندی سرعت شاتر
همه عکاسان میدانند که اگر در شب و محیطهای کم نور سرعت شاتر را پایین بیاورید مدت زمانی که نور به سنسور دوربین میخورد بیشتر میشود و کمبود نور محیط تا حدودی جبران میشود. همچنین وقتی که بخواهید در یک منظره ثابت حرکت اجسام را نشان دهید میتوانید با کاهش سرعت شاتر، سوژه متحرک را تار کنید تا حس حرکت در تصویر مشخص شود.
حالا فرض کنیم در یک منظره ثابت در میانههای روز بخواهید از حرکت رودخانه عکاسی کنید. سرعت شاتر را اگر کم کنید نور شدید روز به مدت طولانی به سنسور دوربین میتابد و در نهایت عکسی ثبت میشود که فقط نور است. برای حل این مشکل میتوانید از فیلترهای ND استفاده کنید. با استفاده از این فیلترها میتوانید نور اضافه را حذف کنید تا با کندی سرعت شاتر فقط حرکتها تار شود.
فیلترهایND چه مدلهایی دارند؟
با توجه به کاربردهای گسترده این فیلترها در عکاسی فضای باز، مدلهای مختلفی ازفیلترهای ND در بازار موجود است که شما بر حسب نیاز خود میتوانید هر کدام را تهیه کنید.
۱-فیلترهای مدرج یا تدریجی
فیلترهای مدرج را به اختصار GND مینامند. از آن جهت مدرج نام گذاری شدهاند که دارای طیفی از روشن به تیره هستند. این فیلترها معمولا مستطیلی هستند و برای مناظر که دارای بخش تاریک و روشن هستند کاربرد دارند. برای مقل آسمان روشن و زمینه تاریک را به تعادل میرسانند. این دسته از فیلترهای فیلترهای ND خود دو نوع مختلف دارند
فیلترهای تدریجی هارد
دلیل نامگذاری این دسته از فیلترها به هارد یا سخت از آن جهت است که این مدل دارای دو بخش تیره و روشن است و مرز این دو ناحیه کاملا واضح است. از این فیلتر باید برای عکاسی از مناظری استفاده کرد که در ناحیه تیره و روشن خود دارای مرز مشخص باشند مثل خط افق در دریا هنگام غروب.
فیلترهای تدریجی سافت
فیلترهای سافت یا نرم سطح بالایی تیره و پایینی روشنی دارند. این فیلترها مرز مشخصی در محدوده تیره و روشن ندارند و به صورت یک طیف از تیره به روشن هستند. از این فیلترهای ND تدریجی برای عکاسی از مناظری استفاده میشود که آنها هم دارای طیف باشند و مرزی نداشته باشند. مثل مناطق کوهستانی.
۲-فیلترهای متغیر
فیلترهای متغیر به اختصار VND نامیده میشوند. این دسته دارای پیچ تنظیم هستند و میتوان میزان فیلتر شدن نور را تنظیم کرد. با داشتن این فیلت انگار چندین فیلتر را یک جا دارید. فیلترهای متغیر توانایی فیلتر کردن نور در بازه ۲ تا ۸ گام را دارند.
۳-فیلترهای مرکزی
نام اختصاری این فیلتر را CND است و جزو کوچکترین دسته بندی فیلترهای ND است. فیلترهای مرکزی دایره شکل هستند؛ مرکز دایره تیره و لبههای ان روشنتر است. از فیلتر مرکزی هنگامی استفاده کنید که با یک لنز فوق عریض مشغول عکاسی هستید تا فیلتر در کل فریم تعادل نوردهی را برقرار کند.
در این مقاله فیلترهای ND را بررسی کریم و شناختیم اگر میخواهید درباره دنیای وسیع فیلترهای عکاسی بیشتر بدانید به مقاله راهنمای استفاده از فیلترهای عکاسی مراجعه کنید. ما در چیک چیک هستیم تا به سوالات شما درمورد عکاسی پاسخ بدهیم و شما را راهنمایی کنیم. به کانال ما درتلگرام سر بزنید. تا هم تجهیزات مناسب کار خود را تهیه کنید و هم با دیگر نکات عکاسی در قالب مقالات و پادکستها آشنا شوید