فیلترهای عکاسی، امروزه در کنار دوربین و لنز از بازیگران اصلی هنر عکاسی هستند و در کیف وسایل هر عکاسی حداقل یکی از ان شیشههای کوچک پیدا میشود که خیلی منظم کنار هم چیده شدهاند.
امروزه با رواج نرم افزارهای ادیت ابتدا باید فیلترها را به دو دسته تقسیم کنیم. فیلترهای سخت افزاری که بر روی لنز دوربین نصب میشوند و فیلترها نرم افزاری که در نرم افزارهای ادیت مثل فوتوشاپ و لایت روم و … مورد استفاده قرار میگیرند.
در این مقاله میخواهیم درمورد فیلترهای لنز صحبت کنیم و با آنها آشنا شویم.
در ابتدا میتوانیم فیلترهای لنز را به دو دسته تقسیم کنیم:
فیلترهای محافظ
امروزه لوازم عکاسی بسیار گران شدهاند و لنزها جزء گرانتینها هستند. این نوع فیلترها همانطور که از اسمشان مشخص است برای حفاظت از لنز به وجود آمدهاند تا جلوی آسیبهایی همچون ترک خوردگی یا خراش برداشتن لنز در برابر ضربه محافظت میکنند، و یا از جمع شدن گرد و غبار و ماندن رد انگشت بر روی لنز جلوگیری میکنند. قطعا با توجه به قیمت بالای لنز استفاده از فیلترهای محافظ که قیمت کمی دارند خیلی عاقلانه است.
فیلترهای محافظ شفاف بوده و هیچگونه تاثیری در رنگ و میزان نور ورودی به دوربین ندارند. از سری فیلترهای عکاسی که جنبه حفاظتی دارند میشود یه فیلترهای UV اشاره کرد که وظیفه آنها محافظت از سنسور دوربین شما در مقابل اشعه فرابنفش خورشید است. البته کاربرد فیلترها به یک مورد محدود نمیشود و از یک فیلتر در جاهای گوناگون میشود استفاده کرد.
فیلترهای عکاسی موثر در نور و رنگ
یک سری از فیلترهای عکاسی وظیفه اصلاح رنگ، کنترل نور ورودی، تنظیم تابش نور و بازتاب آن را دارند. این فیلترها در شرایط نوری بد عصای دست عکاسها هستند و میتواند عکس را گرمتر یا سردتر کنند، کنتراست را بالا برده و یا با اشباع رنگها جلوه خاصی به عکس شما بدهند. با اینکه این اصلاحات نوری و رنگی در نرم افزارهای ادیت موجود است اما هنوز هم بخش زیادی از عکاسان ترجیح میدهند این اطلاحات با کمک فیلتر در حین عکاسی انجام شود.
بعد از این دستهبندی کلی و بزرگ فیلترهای لنز را میشود از نظر شکل ظاهری دسته بندی کنیم در این صورت به سه دسته تقسیم میشوند:
دایرهای
فیلترهایی عکاسی که به شکل دایره هستند و بهصورت پیچی روی لنز نصب میشوند جرء فیلترهای دایرهای هستند. این فیلترها قطرهای متفاوتی دارند پس هگام خرید حتما با قطر لنزتان توجه کنید. انواعی از فیلترهای پولاریزه و UV در این دسته بندی قرار میگیرند.
کشویی
برای استفاده از فیلترهای کشویی نیاز به نگهدارنده لنز دارید برای همین به علت استفاده از نگهدارنده شما میتوانید از فیلترهای عکاسی با اندازههای متفاوت استفاده کنید و الزامی بر هم اندازه بودن فیلتر با لنز شما وجود ندارد. فیلترهای کشویی اکثر اوقات با لنزهای تله فوتو استفاده میشوند.
مربعی
مانند فیلترهای کشویی فیلترهای مربعی هم نیاز به نگهدارنده دارند. فیلترهای مربعی جزء ابزارهای پرکاردبرد در عکاسی منظره هستند. فیلترهای عکاسی مربعی معمولا در اندازههای ۳×۳ و ۴×۴ مورد استفاده قرار میگیرند.
حالا برویم که دستهبندی فیلترها از نظر کاربرد آشنا شویم:
فیلترهای کلوزآپ
این دسته از فیلترهای عکاسی دارای سطخ تخت نیستند بلکه به شکل یک عدسی هستند برای همین در بزرگنمایی سوژه کاربرد دارند. این فیلترها مانند یک ذره بین عمل میکنند و با ماهش فاصله کانونی و حداقل فاصله فوکوس باعث بزرگنمایی سوژه میشوند و شما اگر به صورت تخصصی و تجاری عکاسی ماکرو انجام نمیدهید فیلترهای کلوزآپ را میتوانید جایگزین لنزهای گرانقیمت ماکرو کنید.
فیلترهای کلوزآپ به دو دسته تقسیم میشود
تک عنصر:
این دسته از فیلترهای کلوزآپ یک عنصر نوری واحد دارند و هنگام عکاسی با دیافاگم بالا افت کیفیت و انحراف رنگی در تصویر مشاهدا میشود.
دو عنصر:
همانطوری که از اسم این دسته فیلترها پیدا است دو عنصر رنگی دارند و عنصر دوم ایرادات نوع اول را از بین میبرد و بالطبع گرانتر هم هستند.
فلترهای کلوزآپ دارای اعداد ۱+ و ۲+ و … هستند که نشان دهنده میازن بزرگنمایی فیلتر است.
فیلترهای جلوههای ویژه
شاید این نوع از فیلترهای لنز برای برخی دیگر محبوبیت نداشته باشد و معتقد باشند که همین افکتها را در نرم افزارها قابل اجرا است اما برخی دیگر از عکاسان میگویند تاثیر جادویی و زیبای این فیلترها خیلی قویتر از نرم افزارها است.
فیلترهای جلوههای ویژه باعث بهبود کیفیت تصویر میشوند. از انواع این فیلترها میتوان این فیلترها را که زیباترین و مهمترین انها است را نام برد:
فیلتر لنز ستارهای
فیلترهای ستارهای به منابع نوری نقطهای در عکس شما مثل چراغهای خیابان جلوهای درخشان و ستارهای میدهند. این فیلترهای عکاسی در عکاسی تبلیغاتی کاربرد گستردهای دارند. فیلترهای ستارهای دو، چهار، شش یا هشت نقطهای هستند.
فیلترهای بوکه
فیلترهای بوکه به شما یک عکس هنری میدهد. بوکه یک کلمه ژاپنی به معنی نور خارج از فوکوس است. با استفاده از این فیلتر تاری منحصر به فردی در خارج از نقطه فوکوس خواهید داشت.
از دیگر فیلترهای عکاسی که در دسته بندی جلوههای ویژه قرار میگیرد میتوان به فیلتر مادون قرمز، فیلتر چندبینی و … اشاره کرد.
فیلترهای ND
این نوع فیلترهای عکاسی با نام فیلترهای چگالی خنثی هم شناخته شده است. این فیلتر شدت نور ورودی به لنز را کنترل میکند و در عکاسی پرتره و منظره کاربرد گستردهای دارند. جلوی N و D اعدادی نوشته شده که تعداد وقفه در نور دریافتی را نشان میدهند. فیلترهای ND به شما امکان عکاسی با سرعت شاتر پایین بدون نوردهی بیش از حد میدهد همچنین این فیلترها بر روی رنگ تصویر تاثیر ندارند.
فیلترهای GND زیرشاخه فیلترهای ND هستند که درجه بندی شده است. این نوع از فیلتر لنز از خاکستری کم رنگ به پررنگ بوده و خود سه دسته دارد:
فیلتر GND لبه سخت که موقع داشتن یک ممنظره با اسمان روشن و پیش زمینه تاریک استفاده میشود و یک تصویر متعادل و یکنواخت به ما میدهد. و فیلتر GND لبه نرم که در مرز نواحی تاریک و روشن کنتراست کمتری ایجاد میکند و فیلترGND معکوس که در عکاسی از طلوع و غروب وقتی که خورشید در پایینترین حد است کاربرد دارد.
فیلترهای پلاریزه
اگر به عکاسی لنداسکیپ و فضای باز علاقه دارید اول یک فیلتر پلاریزه بخرید و بعد به دل طبیعت بروید. فیلترهای پلاریزه مثل یک عینک افتابی عمل میکنند. استفاده از این فیلترهای لنز باعث افزایش حجم و غلظت رنگ و افزایش کنتراست تصویر میشوند. فیلترهای پلاریزه با حذف انعکاس نور از روی سطوحی مثل آب و شیشه تصویر شفافیت تصویر را زیاد میکنند و دیگر تصویر نهایی شما بی رنگ و رو نیست.
فیلترهای پلاریزه دو نوع خطی و دایرهای دارند که برای لنزهای خاصی استفاده میشوند. نوع خطی مخصوص لنزهایی با قابلیت فوکوس دستی است و کاربرد فیلترهای پلاریزه دایرهای در لنزهایی با فوکوس خودکار است.
فیلتر های UV
فیلتر های UV در کنار جنبههای حفاظتی که برای بنز و سنسور دوربین دارند میتوانند در بهبود کیفیت رنگ و نور در تصویر کمک کنند برای همین جزء فیلترهای عکاسی کاربردی هم قرار میگیرند. فیلترهای UV جلوه مه مانندی که در عکسهای روز ظاهر میشود را از بین میبرد.
فیلترهای تصحیح رنگ
این نوع فیلترها که معمولا شیشههای رنگی دارند برای گرمتر یا سردتر کردن تم تصویر استفاده میشوند. این فیلترها از ورود برخی نورها جلوگیری میکنند و برای نشان دادن برخی رنگ خاصی در صحنه کاربرد دارند.
در کنار خود فیلترها شما به پایه نگهدارنده فیلتر هم نیاز دارید که به شما امکان استفاده از چند فیلتر را میدهد.
فیلترها به شما امکان ثبت یک عکس عالی حتی در شرایط نوری بد را میدهد و با به دست آوردن مهارت استفاده از فیلترها تبدیل به عکاسهای حرفهای میشوید.
به کانال ما درتلگرام سر بزنید. ما در چیک چیک هستیم تا به سوالات شما درمورد عکاسی پاسخ بدهیم و شما را راهنمایی کیم تا هم تجهیزات مناسب کار خود را تهیه کنید و هم با دیگر نکات عکاسی در قالب مقالات و پادکستها آشنا شوید.