اولین جونیور کلاس چیک چیک

0
سبد خرید خالی است.
ورود | ثبت نام
ورود | ثبت نام
دریچه دیافراگم آپرچر چیک چیک

خواندن این مطلب

5 دقیقه

زمان میبرد!

دریچه دیافراگم هنوز برای شما گیج کننده است؟ این مطلب برای همه عکاس‎ها است

دریچه دیافراگم یا آپرچر جزو اصلی‎ترین مفاهیم عکاسی و ضروری‎ترین تنظیمات دوربین است؛ اما برای برخی عکاس‎ها مخصوصا عکاسان تازه‎کار بسیار گیج کننده است. دیافراگم در همه ژانرهای عکاسی کاربرد دارد و عصای دست عکاس است؛ همچنین با استفاده از این بخش تنظیمات دوربین می‎توان عکس‎های خاص و خلاقانه را ثبت کرد. در این مقاله از سری مطالب خواندنی چیک چیک می‎خواهیم به سراغ این مفهوم پایه برویم.

 

دریچه دیافراگم یا آپرچر چیست؟

سال‎ها قبل انسان‎ها با مطالعه در خلقت خدا به فکر اختراع وسیله‎ای افتادند که مثل چشم انسان کار کند؛ و دوربین‎های عکاسی اولیه به وجود آمدند. در صورتی که اجزای چشم را با اجزای دوربین مشابه سازی کنیم؛ دریچه دیافراگم دوربین‎های عکاسی مثل مردمک چشم ما هستند.

دیافراگم از شش یا هشت تیغه متحرک تشکیل شده است که درون لنز و پشت عدسی قرار گرفته‎اند. این تیغه‎ها تشکیل یک دایره متحدالمرکز می‎دهند که با دور و نزدیک شدن باز و بسته می‎شوند. با کوچک و بزرگ شدن این دایره میزان نور ورودی به دوربین کم و زیاد می‎شود.

در صورتی که روی تنظیمات این دریچه جادویی مسلط شوید بر روی عکسی که می‎خواهید ثبت کنید کنترل کاملی خواهید داشت.

 

دریچه دیافراگم چیک چیک
یک دریچه شش تیغه‎ای

 

دیافراگم به چه درد می‎خورد؟

حالا که متوجه شدیم دیافراگم چیست به سراغ کاربرد آن برویم تا به اهمیت آن پی ببریم.

تاثیر بر اکسپروژ و نور ورودی

اصلی‎ترین و اولین تاثیر دریچه دیافراگم کنترل و تنظیم میزان نور ورودی به دوربین است. در محیط‎هایی کم‎ نور با بازکردن و گشودن دیافراگم نور بیشتری به سنسور تابیده می‎شود  تصویر از لحاظ نوری به حد استاندارد نزدیک‎تر می‎شود. استفاده از تنظیمات دیافراگم جزو اولین تکنیک‎هایی است که در عکاسی شب به سراغ آن می‎روند.

 

دریچه دیافراگمچیک چیک
تاثیر دیافراگم بر نور

 

تاثیر بر عمق میدان

یکی دیگر از کاربردهای تنظیمات مربوط به دیافراگم یا آپرچر کم و زیا کردن عمق میدان است. عمق میدان بیان کننده مقداری از تصویر است که در فوکوس قرار می‎گیرد. عمق میدان کم یاعث تار شدن پس زمینه می‎شود؛ اما استفاده از عمق میدان زیاد باعث می‎شود همه بخش‎های تصویر از پیش زمینه تا پس زمینه کاملا شفاف باشد.

در ژانرهای گوناکون ما به عمق میدان‎های متفاوت نیاز داریم برای مثال

در ژانر عکاسی منظره معمولا از عمق میدان زیاد استفاده می‎شود تا تمام منظره مثل آسمان یا انتهای دریا واضح باشد. در ژانرهای سوزه محور مثل عکاسی پرتره اما بهتر است از عمق میدان کم استفاده شود تا فقط سوژه در فوکوس باشد و بقیه تصویر و پس زمینه تار شود.

اندازه دیافراگم چگونه مشخص می‎شود؟

حالا به یکی از اصلی‎ترین سوالات شما رسیدیم. اینجا همان جایی است که باعث سردرگم شدن شما می‎شود. دیافراگم را با چیزی به اسم ضریب f می‎شناسند و اندازه‎گیری می‎کنند. ضریب f را معمولا به این صورت می‎بینید f/1.4 ، f/2، f/2.8، … ، f/16 . حالا بریم ببینیم با این اعداد باید چگونه سر و کله بزنیم.

اندازه دریچه دیافراگم با عدد نوشته شده جلوی ضریب f نسبت عکس دارد؛ یعنی هرچه ضریب f بزرگتر شود دیافراگم بسته‎تر می‎شود.

ضریب f بزرگتر= اندازه دیافراگم بسته‎تر= نور ورودی کمتر= عمق میدان بیشتر= تار شدگی پس زمینه کمتر

 

دریچه دیافراگمآپرچر چیک چیک
نسبت عکس ضریب f با عمق میدان

 

دیافراگم را چگونه تنظیم کنیم؟

قسمت مدرج دوربین محل تنظیم دیافراگم است. این قسمت مدرج دایره‎ای به چپ و راست حرکت کرده و اعداد ضریب f بر روی آن نوشته شده. اگر اهل مطالعه درمورد عکاسی باشید یا اطلاعات پایه را داشته باشید قطعا متوجه شده‎اید که همه جا درمورد دیافراگم با دو مفهوم دیگر با هم صحبت می‎شود؛ سرعت شاتر و ایزو. ترکیب این سه به ما یک نور استاندارد می‎دهد و هر کدام به تنهایی کاربردی ندارند. حالا برای انجام تنظیمات می‎توانید از دو روش استفاده کنید.

حالت دستی

با قرار دادن دوربین در حالت تنظیمات دستی شما باید هر سه پارامتر را خودتان انتخاب و تنظیم کنید.

حالت تقدم دیافراگم

در این جالت شما فقط دریچه دیافراگم را به میزان دلخواه خود تنظیم می‎کنید؛ و دوربن خودکاز به تناسب دیافراگم سعت شاتر و ایزو را تنظیم می‎کند.

رابطه لنز و دیافراگم چیست؟

با شناخت دیافراگم و نحوه کار با آن خوب است که به یک نکته مهم توجه کنید. لنزی که بر روی دوربین خود نصب می‎کنید دارای یک توان حداقلی و حداکثری برای باز و بسته کردن دیافراگم است. قبل از خرید لنز به این پارامتر مهم دقت کنید. اکثر لنزهای موجود در بازار می‎توانند دیافراگم‎های کوچک تا f/16 را کاور کنند، ولی درمورد دیافراگم باز اینگونه نیست. لنزهایی که بتوانند دیافراگمی که ضریب f کوچک در حد f/2 یا f/2.8 و کوچکتر را تحمل کنند معمولا گران‎تر هستند، پس حتما میزان نیازتان یه دریچه دیافراگم را هنگام خرید لنز لحاظ کنید.

 

دریچه دیافراگمآپرچر چیک چیک
قسمت مدرج دو برای تنظیم دیافراگم

 

امیدواریم با خواندن این مقاله از چیک چیک به شناخت کاملی از دریچه دیافراگم رسیده باشید. مطالب عکاسی ابتدا ممکن است کمی نامانوس و گیج کننده به نظر برسد؛ ولی با اموزش درست به سادگی خوردن نارنگی است. ما در مدرسه هنر چیک چیک با دوره‎های متنوع مثل دوره جونیور کلاس عکاسی این امکان را فراهم کردیم که عکاسی را به راحتی و با لذت یاد بگیرید؛ همچنین کانال تلگرام ما مطالب زیادی در قالب پادکست، مقاله، پست آموزشی و … قرار گرفته است. منتظر شم هستیم.

 

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط



محصولات جدید

43%
جونیورکلاس عکاسی تبلیغاتی با موبایل
تومان
800,000
1,400,000
43%
جونیورکلاس عکاسی
تومان
800,000
1,400,000

جستجو کنید ...

تبلیغات